Slide showSlide showSlide showSlide showSlide showSlide show

De Jong Lelies Holland BV


Pionierschap
Eind jaren ‘60 was dhr. Klaas de Jong (24 juni 1925 – 15 juni 2007) een pionier op het gebied van lelies in Nederland. Hij experimenteerde met de verschillende mogelijkheden van de lelie: het produceren van een goede kwaliteit bol, de manier van oogsten, behandelen en bewaring en het produceren van een goede kwaliteit bloem.

Samenwerking
Vanuit Andijk reisde dhr. De Jong af naar Gresham, Oregon. Hier ontmoette hij lelie-expert Jan de Graaff van Oregon Bulb Farm. Het bezoek leidde tot een succesvolle samenwerking: De exclusieve import van leliebollen van Oregon naar Nederland. Dhr. De Jong ontving de leliebollen in Andijk om deze vervolgens te verkopen en distribueren naar broeierijen in Nederland. Niet lang daarna volgde ook de eerste export naar andere landen binnen Europa.

Eerste veredelingsactiviteiten
Ondertussen was dhr. De Jong ook zelf bollen gaan telen en begon hij met het opzetten van een eigen veredelingsprogramma. Mona, Sarina (Aziaten) en Lorina (Longiflorum) zijn bekende cultivars uit het veredelingsprogramma van dhr. De Jong.

Leliespecialist
Vanaf toen deed hij wat De Jong Lelies Holland B.V. nu nog steeds doet: Van veredeling en de bijbehorende teelt tot langdurige koelopslag en de internationale handel van leliebollen. Kortom, een specialist in alles wat te maken heeft met lelies.

Overname
In 1987 namen twee werknemers het bedrijf over. Omdat er in de familie De Jong geen geschikte opvolger was, werd dhr. Marcel Kroezen de nieuwe commercieel directeur en dhr. Wijnand van der Kooij de nieuwe technisch directeur.

Het bedrijf werd verder ontwikkeld: nieuwe koelcellen, kassen, een laboratorium en inpak- en verwerkingslijnen werden gerealiseerd. Daarnaast werd in 1995 gestart met eigen teeltfaciliteiten in Nieuw-Zeeland, en werd in 2003 De Jong Lelies Australië Pty. Ltd. opgericht en heeft het bedrijf sinds 2011 een tweede vestiging in Andijk.

Op 5 januari 2014 is dhr. Kroezen overleden, hij heeft veel betekend voor de huidige vorm van het bedrijf. De groei van de afgelopen jaren is voor een groot deel te danken aan zijn inzet. De functie van commercieel directeur is overgenomen door Michiel Ruiter. Momenteel wordt de huidige directie gevoerd door Wijnand van der Kooij, Remco van der Kooij en Michiel Ruiter.

De succesfactoren zoals De Jong Lelies die door de jaren heen heeft ontwikkeld als organisatie zijn kwaliteit, snelheid, flexibiliteit en een goed management: Een goede basis voor uw succes!