Teelt

De Jong Lelies

“Met ons professionele teeltbedrijf kunnen we gericht produceren en inspelen op de vraag van klanten.”

Om onze eigen cultivars te kunnen produceren en een optimale kwaliteit te waarborgen, beschikt De Jong Lelies over een eigen teeltbedrijf. Daarmee houden we grip op kwaliteit en kunnen we een gezonde kraamkamer in stand houden met de productie van schubbollen. Bovendien hebben we dankzij onze eigen teelt direct zicht op hoe een cultivar zich in de praktijk gedraagt.

De overname van Ruiter Bloembollen in 2014 betekende een verdere professionalisering van onze teeltactiviteiten. De omvang van het teeltbedrijf is gegroeid van 7 hectare naar 70 hectare. Daarmee kunnen we gerichter produceren en inspelen op de vraag van klanten.

“Dankzij onze teelt in Nieuw-Zeeland kunnen we klanten jaarrond van een vers product voorzien.”

De productie van onze leliebollen vindt hoofdzakelijk plaats in het oosten van Nederland. De provincies Drenthe, Overijssel en Friesland bieden voldoende vruchtbare gronden en een warmer klimaat. Daarmee zijn we in staat in Nederland ruim 50 hectare lelies van hoge kwaliteit te produceren. De verwerking van de leliebollen vindt plaats op het teeltbedrijf in Andijk.

Naast de productie op Hollandse bodem, beschikken wij over een eigen teelt in Nieuw-Zeeland. Hiermee kunnen we onze klanten jaarrond van een vers product voorzien. In Nieuw-Zeeland telen we met name Oriëntals en OT’s, de hybriden die doorgaans moeilijker te bewaren zijn. Ondertussen zoeken we (in ons veredelingsprogramma) naar nieuwe cultivars, Oriëntals en OT’s, die wel goed te bewaren zijn.

Om klanten van een compleet assortiment te kunnen voorzien, kopen we ook leliebollen in. Hiervoor selecteren we zorgvuldig kwekers die net als ons voor uiterste kwaliteit gaan. Vaak werken we al jaren samen met deze kwekers, zodat betrouwbaarheid en flexibiliteit geen loze begrippen zijn.